Vyrobme si doma vlastné sirupy a džemy bez cukru
Asi viem, čo by ste mi chceli teraz povedať: kto má na to v dnešnej dobe čas a neoplatí sa to finančne. Aj ja som takto donedávna uvažovala. A potom som si začala všímať, aký veľký priestor majú v našich životoch informácie o zdraví a ako málo zostalo miesta pre naše inštinkty. Drvivá väčšina informácií pochádza od ľudí a spoločností, ktoré na zdraví profitujú. Ale nemali by sme na našom zdraví profitovať my?
Začalo to obyčajnou tortillou. V obchode nemali, a tak som si doma skúsila vyrobiť vlastnú. Stačilo mi na to päť ingrediencií: celozrnná múka, vlažná voda, olivový olej, soľ a trošičku kypriaceho prášku. Všetko spolu zmiešať a opiecť na panvici šesť kúskov mi trvalo desať minút. A teraz sa pozrime na zloženie kupovanej (citujem z obalu): „Zmes múk (pšeničná (47%), kukuričná (20%)), pitná voda, repkový olej, zvlhčovadlo (E422), pšeničný glutén, opekané kukuričné klíčky (1,1%), jedlá soľ, emulgátor (E471), kypriaca látka (hydrogenuhličitan sodný), kyselina (kyselina citrónová), zahusťovadlo (E415), paprika, kurkuma“ . Kopec vecí, ktoré by si naše telo určite nevypýtalo, keby vedelo hovoriť.
Prečo si potom nevyrábať aj iné vlastné potraviny, aby sme my sami mali kontrolu nad tým, čo jeme? Napríklad vlastné sirupy a džemy? Postupy sú jednoduché a trúfnem si povedať, že ani nám nezaberú toľko času, ako si myslíme.
Všeobecný recept na sirup bez cukru
Čo budeme potrebovať?
- Ovocie (čerstvé, mrazené)
- Med
- Celá škorica
- Klinčeky
- Vanilkový lusk
- Sušená pomarančová alebo citrónová kôra
Ako budeme postupovať?
- Ovocie umyjeme, druhy s kôstkami odkôstkujeme.
- Nakrájame na menšie kúsky.
- Dáme do väčšej nádoby a poriadne premiešame.
- Pridáme med a ostatné ingrediencie podľa chuti.
- Dáme do chladu na 48 hodín s tým, že počas tejto doby zmes párkrát premiešame.
- Potom ovocie precedíme do sklenených fliaš.
- Hotovo.
Takto pripravený sirup nám vydrží v chladničke niekoľko týždňov.
Pre porovnanie citujem zloženie náhodne vybraného sirupu z obchodu: „Glukózo-fruktózový sirup, pitná voda, kyselina: kyselina citrónová, aróma, rastlinný farbiaci koncentrát (z čiernej mrkvy), prírodná aróma, stabilizátor: E415, konzervačná látka: benzoan sodný, sladidlo: sacharín“. Pardon, ale kde je tam ovocie?
Všeobecný recept na džem bez cukru
Čo budeme potrebovať?
- Ovocie (čerstvé, mrazené)
- Jabĺčka
- Jabĺčkový pektín
- Prírodnú želatínu (agar)
Ako budeme postupovať?
- Ovocie umyjeme, druhy s kôstkami odkôstkujeme.
- Nakrájame na menšie kúsky.
- Vložíme do hrnca a podľa potreby podlejeme trochou vody, aby neprihorelo.
- Varíme, kým ovocie nie je mäkké.
- Rozmixujeme.
- Pridáme jabĺčkový pektín a agar.
- Nalejeme do zaváracích pohárov.
- Sterilizujeme 10 minút. Poháre stačí ponoriť do výšky dvoch tretín vody.
- Otočíme hore dnom, zabalíme ešte do deky a necháme vychladnúť.
- Hotovo.
Už ani nebudem písať o zložení džemov kupovaných v obchode. Asi si viete predstaviť. Aj keď férovo musím povedať, že čoraz viacej výrobcov sa snaží prinášať do obchodov džemíky poctivejšie a zdravšie.